radiographer of preggy mummy

Pelik tapi benar ! ,

kadang-kadang siap gosok-gosok mata tak percaya , ada betul kah depan mata guwe?!..loh ngapain sinetron ?

tidak ada hati perut ke manager radiology department ni?..staff sarat mengandung pun suruh kerja juga..

kerja biasa-biasa tak pe, ni kerja bahagian X-RAY..

tak kan diorang tak tahu x-ray ni bahaya untuk ibu-ibu mengandung?

tidak berperikemanusiaan langsung!!!

haa..itu dia luahan hati , sentapan rasa Ahmad (bukan nama sebenar) pada rakan-rakannya..terlebih advance Si Ahmad ni, kalah Radiologist.

Ya tuan-tuan dan puan-puan sekalian ,

Telahan Ahmad itu betul tapi tidak berapa cerdik ja..

For your information Ahmad and the geng…haa kan dah start omputih ..hamik ..

Memang realitinya X-ray bahaya atau hazardous pada manusia atau apa-apa biological subject…

Tetapi we all as radiographer , dah well known pasal ni..

Kami ada guideline kami sendiri, bahasa mudahnya , kalau seseorang juru-xray tu disahkan mengandung die perlulah melaporkan kepada ketua jabatan x-ray akan keaadaannya . Kebiasaannya , preggy jxr ni akan di kecualikan dengan tugasan x-ray dedahan radiasi tinggi (high radiation expose ) seperti II , cathlab, Angio atau fluoro case, radionuclide etc. Mereka akan diberi tugasan x-ray radiasi rendah (low dose) walaupun tak rendah pun…seperti general x-ray. General x-ray tu ape pak cik?.. haa tu la tak tau..general x-ray tu yang ada 2 mata , 4 kaki, haaa ce teka?.. atte dapat jawapan tak?!.. tak dapat.. ok , general x-ray tu x-ray yang simple-simple (simple ke?) contohnya , x-ray upper or lower limbs (limbs tu maksudnya anggota badan bukan uncle lim kedai limau tuh ) macam contoh gambar bawah ni..

satu lagi, dengan kebijaksanaan yang di anugerah tuhan pada jxr preggy ni, depa tahu dah macam mana nak protect diri dan kandungan depa, kalau time nak shoot x-ray tu, kompom-kompom preggy jxr ni shielding diri diorang, yang memang dah design siap-siap untuk protect diri jxr and the geng..

dinding-dingding x-ray semua bukan dinding biasa ma.. semua dinding x-ray ada bahan seperti lead , insyaAllah protect la tu..

lagipun , bile kandungan dah 6 bulan ke atas , ok dah nk kerja macam biasa cuma yang early pregnancy ja kena jaga lebih sikit as cited in (Vol. 15 No. 1/ Radiology Management) ,The Pregnant Radiation Worker

“Studies have shown that the fetus is sensitive to high doses of ionizing radiation, especially during the first three months of gestation. 12,15. A small risk of harmful effects from low doses of radiation is assumed, but not proven, to exist. That is, any radiation dose is assumed to result in an increased
probability of harm to the fetus[1]”

Maksudnya , kandungan 3 bulan awal berpontensi untuk terkena kesan terhadap radiasi. Preggy mummy sekalian.. take note about this okay..

Walau pada hakikatnya, ada juga radiographer yang tidak dapat mengelakkan diri untuk tugasan dedahan tinggi, mereka akan guna lead gown (berat nanang gown ni..lady gaga pon tak mao pakai..demi pt tersayang..)

untuk lebih mendalam lagi , ni guideline dari ICRP [2] :

8. Can a pregnant employee continue to work in the X ray department?

A pregnant worker can continue working in an X ray department as long as there is reasonable assurance that the foetal dose can be kept below 1 mGy during the pregnancy. In interpreting this recommendation, it is important to ensure that pregnant women are not subjected to unnecessary discrimination. There are responsibilities for both the worker and the employer. The first responsibility for the protection of the conceptus lies with the woman herself, who should declare her pregnancy to management as soon as the condition is confirmed. The following recommendations are taken from ICRP 84:

Restricting dose to the conceptus does not mean that it is necessary for pregnant women to avoid work with radiation or radioactive materials completely, or that they must be prevented from entering or working in designated radiation areas. It does, however, imply that the employer should carefully review the exposure conditions of pregnant women. In particular, their working conditions should be such that the probability of high accidental doses and radionuclide intakes is insignificant.

When a medical radiation worker is known to be pregnant, there are three options that are often considered in medical radiation facilities: 1) no change in assigned working duties; 2) change to another area where the radiation exposure may be lower; or 3) change to a job that has essentially no radiation exposure. There is no single correct answer for all situations, and in certain countries there may even be specific regulations. It is desirable to have a discussion with the employee. The worker should be informed of the potential risks, local policies, and recommended dose limits.

Change to a position where there is no radiation exposure is sometimes requested by pregnant workers who realize that risks may be small but do not wish to accept any increased risk. The employer may also arrange for this in order to avoid future difficulties in case the employee delivers a child with a spontaneous congenital abnormality (which occurs at a rate of about 3 in every 100 births). This approach is not required on a radiation protection basis, and it obviously depends on the facility being sufficiently large and flexibility to easily fill the vacated position.

Changing to a position that may have lower ambient exposure is also a possibility. In diagnostic radiology, this may involve transferring a technician from fluoroscopy to CT scanning or some other area where there is less scattered radiation to workers. In nuclear medicine departments, a pregnant technician can be restricted from spending a lot of time in the radiopharmacy or working with radioiodine solutions. In radiotherapy with sealed sources, pregnant technicians or nurses might not participate in manual brachytherapy.

An ethical consideration is involved in both of these last two alternatives since another worker will have to incur additional radiation exposure because a co-worker became pregnant.
There are many situations in which the worker wishes to continue doing the same job, or the employer may depend on her to continue in the same job in order to maintain the level of patient care that the work unit is customarily able to provide. From a radiation protection point of view, this is perfectly acceptable providing the foetal dose can be reasonably accurately estimated and falls within the recommended limit of 1 mGy foetal dose after the pregnancy is declared. It would be reasonable to evaluate the work environment in order to provide assurance that high-dose accidents are unlikely.
The recommended dose limit applies to the foetal dose and it is not directly comparable to the dose measured on a personal dosimeter. A personal dosimeter worn by diagnostic radiology workers may overestimate foetal dose by about a factor of 10 or more. If the dosimeter has been worn outside a lead apron, the measured dose is likely to be about 100 times higher than the foetal dose. Workers in nuclear medicine and radiation therapy usually do not wear lead aprons and are exposed to higher photon energies. In spite of this, foetal doses are not likely to exceed 25 percent of the personal dosimeter measurement.

Finally, factors other than radiation exposure should be considered in evaluating pregnant workers’ activities. In a medical setting there are often requirements for lifting patients and for stooping or bending below knee level. There are a number of national groups that have established non-radiation related guidelines for such activities at various stages of pregnancy.
Occasionally, there are situations where family members provide essential medical care, either in the hospital or at home, to patients who have received radionuclides. In such circumstances, public dose limits do not apply to the family member. Efforts should optimally be directed at not involving females who are or may potentially be pregnant. If it is essential to involve the help of a pregnant female, it should be done in such a way that the foetal dose from this involvement does not exceed 1 mGy.
Page Top

9. How high is the chance that a staff member will approach the dose limits of exposure?
Radiation doses to occupationally exposed staff working with radiological equipment are generally low and it is unlikely that the equivalent dose limit recommended by the ICRP (see Table II) will be approached. However, for some fluoroscopic examinations there is a potential for higher radiation doses to staff. During interventional radiology procedures, particular radiation protection problems arise from the extended fluoroscopy times and from the use of certain radiological equipments, which may not have lead rubber protective curtains. Consequently, the implications of the ICRP recommendations on the radiation exposure of the fetus of staff performing fluoroscopy procedures should be assessed.

TABLE II. ICRP 60 RECOMMENDATIONS

Assumed radiation risks ICRP Publication 60

Workers 4.0 x 10-2 Sv-1 for fatal cancer
0.8 x 10-2 Sv-1 for non-fatal cancer detriment
0.8 x 10-2 Sv-1 for severe genetic effects
Members of the public 5.0 x 10-2 Sv-1 for fatal cancer
1.0 x 10-2 Sv-1 for non-fatal cancer
1.3 x 10-2 Sv-1 for severe genetic effects
Embryo-foetus Not specifically stated
Occupational dose limits ICRP Publication 60
Based on stochastic effects 50 mSv annual effective dose limit and 100 mSv in 5 y cumulative effective dose limit

Based on deterministic effects 150 mSv* equivalent dose to lens of eye and 500 mSv annual equivalent dose limit to the skin, hands and feet

Public dose limits ICRP Publication 60

Based on stochastic effects 1 mSv annual effective dose limit and, if needed, higher values provided that the annual average over 5 y does not exceed 1 mSv

Based on deterministic effects 15 mSv annual effective dose limit to lens of eye and 50 mSv annual equivalent dose limit to skin, hands, and feet

*After its meeting on April 21, 2011 the ICRP issued a statement recommending an equivalent dose limit to the lens of the eye of 20 mSv per year, averaged over defined periods of 5 years, with no single year exceeding 50 mSv.[2]

Rujukan

1. http://www.hsc.wvu.edu/rsafety/MediaLibraries/RSafety/Media/Documents/pdf/Preg_Worker_Info.pdf

2. https://rpop.iaea.org/RPOP/RPoP/Content/SpecialGroups/1_PregnantWomen/Pregnancyandradiology.htm#PregRadiol_FAQ08

RADIOGRAPHER , RADIOLOGIST & RADIOLOGY ???

Sangat amat lama tak update , busy nanang…(alasan cliche giler…)

Saya perhatikan ramai pesakit (pt) datang ke jabatan x-ray (dept.) masih keliru dengan tiga kata nama ni :

1) Radiographer

2) Radiologist

3) Radiology

Bukan pesakit saja yang keliru, yang paramedik sendiri pun tak tahu lagi pasal ni, bukan bahagian depa kot kena tahu, keja depa sendiri pun dah berlambak…

ok, tak mengapa , blog ni akan cerita lagi sekali siapakah gerangan makhluk-makhluk bertiga ni, lepas ni korang dah tahu, korang cerita pulak pada abang-abang , kakak-kakak paramedik, mesti diorang kagum…

radiographer

ok yang hat ni toksah cerita lagi la, dah story habis kat sini

cuma nak tambah, depa ni mahluk cute , stylo yang jadi penunggu gua kat dept. ..

radiologist

radiologist yang hat stylo-stylo camni

Definition of RADIOLOGIST
: a physician specializing in the use of radiant energy for diagnostic and therapeutic purposes (http://www.merriam-webster.com/)

faham tak maksudnya , memang susah nak faham. Macam ni, (kalau salah, harap maklum kan ye..trimas..).

Seorang yang asalnya doktor , mengkhususkan (specialization) dalam bidang radiology atau bidang x-ray. Dalam bahasa mudahnya, doktor expert dalam bidang X-ray la, … eh yang radiographer tu tak dikire expert ke?..bukan macam tu,radiographer expert tang lain, RADIOLOGIST expert tang lain dah memang doktor expert pun.. radiologist ni la yang bertanggung jawab untuk mendiagnose (apa bahasa melayunya ye..) semua imej-imej radiology para pesakit yang dirujuk ke radiology department dan radiologist juga bertanggung jawab untuk menghasilkan report perubatan untuk para pesakit-pesakit melalui medium (radiology).

bahasa mudahnya, radiologist adalah doktor ..saya ulang DOKTOR pakar radiology.

radiology

haaa lagi tadi saya duk sebut-sebut nama menatang ni,

radiology nama lain dalam surat beranak nya —>> x-ray , cuma banyak hospital guna kata nama ni, radiology department.

so lepas ni kalau nak bertanya , tanya soalan yang betul , contohnya korang nak cari radiology department,jangan tanya soalan yang macam ni,

“errr radiologist kat mana?” , .. nanti ada yang jawab radiologist dalam bilik

tanya macam ni lain kali, versi soalan power

“tumpang tanya, radiology department yang ada radiographer dan radiologist di mana?” haa tak gempak soalan?..gempak kan..yang nak menjawab pun boleh pening nak jawab, sebab die kurang baca blog ni..padan muke die…

To all RADIOGRAPHERs , bukan saja-saja…

BUKAN SAJA-SAJA ALLAH meletakkanmu dalam BIDANG itu..
BUKAN SAJA-SAJA ALLAH mengurniakanmu KEPAKARAN itu..
BUKAN SAJA-SAJA ALLAH memberikan UJIAN sebegitu..
BUKAN SAJA-SAJA ALLAH membiarkanmu mengemudi dalam KEADAAN sebegitu..

MELAINKAN ALLAH tahu kamu akan memberikan sesuatu dalam bidang itu..
MELAINKAN ALLAH tahu kamu bakal membiakkan ilmu-ilmu itu..
MELAINKAN ALLAH akan temukan kamu dengan insan-insan ikhlas membantu..
MELAINKAN ALLAH mahu menguatkanmu..
MELAINKAN ALLAH mahu kamu tahu betapa tingginya kasih sayangNYA padamu..

renungan buat PARA PENUNTUT ILMU.. BERHENTI MERUNGUT & MENGELUH, MELAINKAN BERUSAHA TERBAIK & BERSUNGGUH (n_n)

Ape je kerja sebagai radiographer ni?

Radio ape?.. radiographer anak-anak, pandai…

Sebenarnye masih banyak soalan-soalan yang diutarakan pasal radiographer ni. Takpa, angpa punya pasal, cheq habaq mai kat angpa nha.

Pepatah omputih cakap;

“Radiographers are at the heart of the modern medicines “

cited by  http://www.radiographycareers.co.uk/index2.html

Maknanye ape tu?..maknanye, sehebat mana pun mesin-mesin xray perubatan yang ada kat dunia, kalau tidak radiogrpher yang handle, tidak ade gunenye okay… Cewah , gitu ke?..ye la kot.

ok back to our discussion , golongan radiographer ni kerja die buat xray je ke?..tak bosan ke?

tidak sayang ;

kalau ada di antara anda yang tak sengaja terkemalangan yang agak serius kan, anda akan di hantar ke ward kecemasan. Haaa mase tu, kalau lepas korang dah setel kat zon kecemasan siap naik ambulans lagi kan, korang akan ditolak ke jabatan xray, mase tu korang akan berpeluang berjumpa dengan diagnostic radiogrpher. Aik ape pasal ade name lain pulak ?… diagnostic radiographer tu sape?..ok golongan ni kire spesis aku la , nanti aku cerita lengkap-lengkap pasal diagnostic radigrapher dan ade banyak lagi spesis seperti T-rex, mammoth , dinosour, kure-kure dan sebagainya . Ok , lain-lain jenis radiographer adalah seperti, theraputic radiographer , dental radiographer , sonographer dan lain-lain. Nanti aku kenalkan sorang-sorang kat angpa semua.

kat bawah ni adalah senarai tugas utama seorang juru xray :

X-ray : melihat melalui cell tissue badan untuk periksa  tulang temulang , rongga dan objek asing dalan badan.

Fluoroscopy : Kebiasaannya , imej kawasan digestive system (sistem pencernaan) dalam bentuk live(secara lansung) . Maksudnye xray perut ang berterusan untuk study masalah kat perut korang dengan bantuan contrast.

CT(computed tomography) : menghasilkan 3D imej.Mesin ni besar , ada katil dan pesakit akan baring kat meja dan masuk ke dalam terowong.

MRI(magnetic resonance imaging) : menghasilkan imej terhadap kawasan tissue yang berlainan. Kena ingat, pastikan badan anda tiada sebarang besi jika nak scan MRI, contohnya serpihan besi di dalam kawasan mata, besi tersebut akan tertarik keluar melekat ke mesin MRI, sakit giler nanti.

Ultrasound : scan di kawasan badan seperti kehamilan. Selalunya untuk scan baby dalam perut ..yeay..chumel..atau yang paling biasa, scan buah pinggang.

 Angiography : pemeriksaan saluran darah. Procedure advance juga dengan bantuan contrast ke dalam saluran darah. Hish lagi tadi sebut contrast-contrast..ape la ni?..ok, contrast ni panjang ceritanya, t aku ambil masa cerita pasal contrast k.

DEXA : pemeriksaan kadar hayat tulang sebagai contoh osteoporosis.

I I : II ni selalunye dalam bilik pembedahan tulang (ortopedik surgery) . Nak-nak kalau upacara nak masukkan besi dalam tulang yang patah tebu tuh, so bile ortopedik dah masukkan besi kat dalam kaki tu, so die akan mintak shoot xray , nak cek la betul2 masuk ke tidak besi kat tulang tu.

ok , ini semua tugas-tugas utama sebagai juru-xray , so thrill kan?..tapi tugas-tugas lain ada jugak seperti mengular, berborak-borak hal isu semasa , main game jap,tengok produk-produk terbaru macam tuperware ke, avon ke,  pergi pantry buat milo. Eh nanti aku tunjuk care memasak kat tempat kerja. Taklah, tu semua dilakukan ketika ketiadaan pesakit yang amat jarang berlaku, sebab selalunya kami marathon kat dalam…dah macam lari berganti-ganti.

makanya, kalau dah jumpe radiographer, maka tahulah kerja kami macam mana kan. Jangan nak order macam-macam tau. Sabar-sabar , tunggu turn xray sambil berzikir lagi elok kan. Tapi kalau dah lame giler, cube tanye kat kaunter , sebab mana la tau, nama anda tidak sengaja terhilang. Kalau anda tunggu jugak, sampai ke tua pun memang nama anda tidak dipanggil-panggil..haaa ingat , tanya elok-elok tau…tinkiu.

ps: juru xray tidak akan bosan dengan xray sebab setiap gambar (imej yang terhasil) akan berbeza dan sangat unik..only radiogrphers know the art of radiography.

xray bergerak?..x ray pun boleh bergerak?…

Morning dan selamat pagi, hari ni aku keje shift petang..tu yang dapat post pagi-pagi tuh…hah?! kenape terbangun pagi?..hello subuh2 kene buat ape?..solat…pandai..tapi memang le kadang-kadang tersengaja tertidur lepas subuh…akan di cuba tidak di amalkan selalu…percayalah!!!

post kali ni pasal x ray bergerak atau dalam englishnya mobile xray . Pelik ye kenapa dipanggil xray bergerak?..bukan ke mesin xray kat department xray je..kenapa boleh bergerak2 pulak?

korang pernah nampak tak , time korang tengah benggang tunggu pak guard atau mak guard bukak pintu tuk melawat sedare mare korang kat ward-ward hospital, tibe-tibe ade bunyi macam ala-ala boldozer(eh betul ke aku eja?..malas r nak google..) dan ade siap jerit-jerit cakap “ketepi, ketepi , beri laluan , mesin nak lalu..minta kerjasama ye..terima kasih…”

haa over aku cerite kan, padahal tak pun..ala lebih kurang macam tu la…ok tu la dipanggil mobile xray..haaa…tau dah sekarang?..ok pasni kalau ade anak angpa tanye , “daddy2, ape tu?!!”.. time tu, korang dengan bangganya habaq kat depa , “ooo tu mesin mobile xray la..xray bergerak”..anak-anak siap cakap “ooo..hebat la papa..”kerek sekejap la kan..

mesin tu bentuk nye lebih kurang cam gambor kat bawah ni .

pernah nampak kan?..mesti pernah nampak, tapi tak pernah ambil tahu menatang spesis apekah.. inilah mobile x ray .. nampak berat giler, awek-awek jxr pun boleh steady je tolak mesin ni sane sini..sebab semua jxr memang sudah diberi ubat kuat atau pil khas oleh pihak hospital supaya jadi kuat dan sihat serta mempunyai kuasa yang luar biasa!!!, ok , my bad..haah , memang aku tipu …tak de maknenye kuat-kuat..nak tak nak, kena la tolak beliau ni..takpe, demi pesakitku sayang…anything for you honey…

mobile xray AKA beliau jugak akan mengeluarkan radiasi (radiation) untuk xray pesakit di ward-ward yang tidak berupaya untuk turun ke department xray atau pesakit yang mempunyai penyakit berjangkit. Selalunye, tuan doktor akan request untuk CXR (chest xray) atau xray dada dan amat jarang untuk bahagian anggota badan seperti tangan kaki, abdomen dan sebagainya.

macam mana prosedur  jxr untuk mobile xray di ward ye?

ok, terima kasih pada yang bertanya…

jawapan nye begini , dalam perut beliau tu ade cassette (kaset) .Hah?! ape kejadah nye kaset radio ade kat situ pulak…ok t aku update pasal cassette ni  di episod yang akan datang okay, kalau aku terlupe, tolong ingatkan, sape ingatkan aku, aku bagi upah.

kami akan datang ke ward-ward dengan beliau , dan jalankan prosedur xray , contohnya kalau xray dada, dan pesakit terbaring dengan penuh wayar-wayar yang berselirat dekat badan die , kami akan buat dengan penuh berhati-hati sebab this is about life..tapi dengan bantuan miss misi-misi yang cun melecun (bangga depa baca nho..)..yang aku nak highlightkan kat sini , ni part paling penting …amat penting , ok baca kat next perenggan bawah .

ok, nampak tak gambar kat atas ni, lebih kurang macam ni la carenye, so korang yang datang melawat atau menjaga pesakit kat ward , harus kena mesti tinggalkan kejap pesakit semasa procedure xray sedang berjalan.

sebab ape?…why ?..why ?why?..ceh ceh , mentang-mentang generasi Y

sebab nye x ray bukan nye robot yang kite boleh set untuk kena kat badan-badan pesakit yang dikehendaki sahaja, ianya akan merebak sehingga seluruh pelusuk dunia … tak, seluruh kawasan yang dilepaskan xray lebih kurang 100cm (exact distance , aku tak ingat, t kalau aku rajin, aku carik balik kat nota2 belajar aku , kalau rajinlah kan..)

sebab apa, kadang-kadang , jxr dah arahkan kat sedara mara p main jauh-jauh jap, depa tak mau, siap cakap camni “ala, takpe, makcik halang guna surat khabar je ni haa..tebal surat khabar ni..”…sigh..ni la padahnye kalau tak rajin bace blog JT ni haaa…xray tu akan tembus jugak, bile kena kalau xray yang terselerak (weak radiation) ni la kalau boleh jxr tak mao kena kat orang awam…sebab ada kesan jangka masa panjang…or half life effect. Kalau yang dah pencen tu tak pe lagi , yang akak-akak bergetah ni, buatnye keturunan t ade yang jadi ninja turtle, kan payah .

ok sekarang angpa dah tau kan?..ok pasni jangan nak tunjuk hero nha, kami memang tak dak masa nak explain kat hang , sebab banyak pesakit menanti…

sekian…

ps*kadang-kadang bile malam-malam kan, time line clear tu, aku panjat mesin tu , pembantu aku tolak…so jimat tenaga ..woohoooo…best wooo..

 

PERSEPSI LUAHAN-LUAHAN RADIOGRAPHER

salam dan hi semua,

lame dah mak tak post dan singgah kat blog JT ni,

post kali ni nak anda-anda semua nilaikan kenapa semua luahan-luahan ini timbul dan let us together think how to solves all matters (oh my english!!)

same as original komen

luahan 1 :

JXR KLINIK.. bru ni ada jawatan kosong tolong la sebuah klinik cr jxr dh jumpa
Gaji Yang diberikan 900. keyin fomema transmitd fomema buat keje nurse uruskan panel. keje isnin sampi sabtu dr 9am-6pm. 1 hari x-ray tube rosak JXR kene marah padahal x-ray tube 6 tahun x-ray beroperasi sekali pun tak pernah dokter nk servis . Nak servis dokter dgn staff lama kata, alah boleh guna lagi dan katanya Gaji JXR dah lah mahal, pastu nak uruskan x-ray tube macam2, Pastu fomema x-ray dlm CXR ada PTB. Buat Rayuan, lepas tu tak lulus.. JXR kne marah ” awak buat fomema mcm mana bulan ni 4 org PTB. Lain kali tgk la betul2 sush la 4 org TB bulan ni sahaja ish…. Borang rayuan pun JXR kne buat aduh. lagi JXR yang disalahkan. serba salah jdinya.. tension pun ada keje mcm nepal dah rasa. 6h berkerja 1 hr cuti. fomema ada sakit PTB pun JXR kne maram … Mcm JXR punca PTB dia orang… aduhhhh

komen saya :

JXR (juru xray) hanya jalankan tugas dan penyakit PTB tu bukan JXR yg boleh suke2 letak kat badan orang tuh. Contohnya, korang ambil gambar kawan ang guna henpon IPHONE eh nak jugak iphone kan, tukar2, guna nokia 3310, tibe2, dalam gambar tu ade jerawat kat muke die padahal anda tak edit pun, kawan tu dok salahkan ang sebab kewujudan jerawat tuh…so dalam kes ni sape yang bang ang? haa jawab2?!!!

luahan 2 :

Gaji rm900….gaji bersih rm600 lbh….sume keje kne bwt
Fomema x ray ramai 1 hari dlm 50-60 org……
Tp x nk mngamalkn system booking patut ke???
Bile kite sbg jxr bwt system booking dpersalahkan sbb kes makin kurang stiap ari…patut ke?.
Keje trlalu bnyak…fomema trlalu rmai tp gaji stiap bln dpt 600 lbh je….x brbaloi dgn tenaga yg kite brikan tuk bkerja…

komen saya :

memang sangat amat tidak berbaloi!.. pihak klinik selalu anggap kami same level dengan pembantu klinik yang tahap SPM tu, for your information , we all study almost 3 years for diploma and 4 years for degree dan bukan senang nak pass exam especially IPTA, ok ni course saya belajar, cube ekau bayangkankan susah nye nak pass

Major Courses :

Medical Imaging – Digital Image Processing- Equipment and Image Recoding – Sectional Anatomy – Anatomy and Physiology – Computed Tomography – Patient Management – Clinical Applications in Ultrasonography – Physics for Radiographers – Biostatistics – Research Methodology – Radiation Biology and Radiation Protection – Radiographic Pathology – Introduction to Specialized Imaging Equipment – Magnetic Resonance Imaging – Radiographic Image Evaluation – Dental Radiography – Health Psychology – Health Information System – Administration and Management – Radiographic Instrumentation and Image Recording – Radionuclide Imaging – Mammography – Evidence-Based Practice in Medical Imaging – Ultrasound Physics – Clinical Practice in Medical Imaging – Cardiovascular Imaging

 ni baru major, belum minor tolak tambah campur bahagi …please understand MALAYSIA HEALTHCARE !

Luahan 3 :

Asyik Female je wanted.. Male Radiographer dah pupus ke.. Ingat Male tak pandai buat keja ke.. Hurm..

Komen saya :

betul jugak, ingat jxr lelaki tak pandai buat kerja ke, memang la kadang2 depa ni nakal sikit, tapi kalau buat kerja superb. Tp kebanyakkan lelaki JXR selalu dapat offer medical centre and hospital je..alasanye, kaum ni tak de cuti bersalin

luahan 4 :

d’sbbkn dpt komisen klu bt buat x-ray…sume org kt klinik 2 bleh bt xray wlaupom dorng 2 spm jew…kte yg ade diploma plak bt kje klinik utk dorng,adil ke cm2???hbis 2 npe ckp perlukn radiografer klu mcm 2…adkah skadar m’mrlukan kte punye sjil shj..

luahan 4:

Salam nk mntak pndapat sume…..
Meeting hari nie…..
Dokter : sbenarnye jxr sorg kat klinik nie pon x pe…2 cume tuk mmenuhi syarat kkm…nursing…pmbntu klinik pon bleh bwt jgak….buku kn de bleh tgk projeksi cr sume ikut buku je….
So…pe fungsi nye kite sbg jxr x de gne pape pon….cume mmenuhi syarat kkm jerk….
Oooohhh….sungguh rendah martabat jxr di klinik…dokter pon brpemikiran cetek…..rase trcabar diri nie brthn2 blaja…3 thn hbiskn mse ssah pyah….nie yg kite dpt.

komen saya :

disebabkan pihak atasan dah wajibkan semua pengendali xray mestilah juru xray, maka ada klinik klinik yang ambil langkah “bijak” dengan hire jxr as certificate . Mereka tak nampak jxr as staff tapi sekadar memenuhi tuntutan semasa. Again, please respect us !

Luahan 5:

Job:Radiograher
tugas dlm klinik tu : wt xray,admin-submit untuk panel,akaun,CLEANER(kerja luar pda klnik pn kena wt jugak cnth:ambik ikan Dr dekat pasar malam setiap hari rabu)
salary:Rm1000

p/s : mintak sedkit comment dri smua 0rg dlm group ni ? please .. :)

komen saya:

kome pergi la cari kerja tempat lain dah macam robot multitasking aku tengok..bangla pun tak kerja macam ni…

 ——————————————————————————————————————–

Dan sebenarnye banyak lagi la… sepanjang saya bekerja ,tak la rasa macam yang diluahkan kat atas ni, sikit-sikit tu adatlah..cume kadang-kadang rase macam nak pergi ke parlimen ketengahkan isu-isu ni , gaji minimum pun hampeh . Saya faham ini semua atas faktor graduan berlambak dan kurang peluang pkerjaan, tetapi sebenarnya, kami juga manusia yang ingin hidup, jika awak sendiri boleh gaji sampai rm 10 k dan selalu mengeluh tak cukup , boleh bayangkan tak kami ni?..seram le tu nak bayangkan…memang saya akui, bile dah ade experience gaji senior jxr boleh sampai rm 7k ke atas , tapi untuk junior jxr pun perlu survive, ade mak bapak, adik adik…. dan jangan salahkan junior jxr bile merungut sana sini , awak dulu punye time ekonomi 20 years back macam mana,and sekarang punye ekonomi macam mana.

haaa tapi kan tak semua komen negatif, ade yang positif jugak contoh nye…

luahan 1:

gud bye poliklinik rozikin pasir gudang,p’galaman sbgai radiografer n pembantu klinik kt cni amat b’makna,welcome staff baru…pasti anda x m’yesal kje kt cni,suasana kje yg best n gji yg mnarik…rasa syg nk tgl pom ade

luahan 2:

assalamualaikum, nk kongsi sikit pasai tempat keja sy. sy baru keja dekat sebulan. overall docter dengan staff sini okay, rasa best sangat. depa hormat kita sebagai juruxray. yang paling bestnya. nk cuti pun senang. mengundi ni off tiga hari. sempoi!:D

——————————————————————————————————————–

Harapannya ada la mata-mata yang terpandang isu ini sebagai suatu yang perlu di selesaikan. Saya harap Allah beri jalan pada kami untuk selesaikan isu ini..amin.

To all jxr , bersabarlah, ini kerja yang mulia sebab membantu orang yang dalam kesakitan. Jika tidak kita selaku orang yang shoot xray , dan diagnose dapat detect awal abnormal pesakit-pesakit kita, satu nyawa dapat diselamatkan.

“…berakit-rakit ke hulu , berenang-berenang ke tepian, bersakit-sakit dahulu , bersenang-senang kemudian …”

 

ps: student2 JXR KKM yang habis belajar terus dapat kerja kat hospital-hospital kerajaan, anda-anda semua beruntung sebab tak sempat nak merasa keperitan macam jxr swasta, so bile anda nak mengeluh pasal bidang anda, tolong fikir-fikirkan sampai sepuluh kali

 

 

kenapa mesti nak kena buka baju?

ini adalah ilmu seterusnya yang familiar dengan dunia x-ray.. semua yang pernah atau tidak pernah buat x-ray akan tertanya-tanya kenapa mesti nak tanggal baju , rantai, seluar , jam tangan dan apa-apa saja la yang boleh ditanggalkan termasuklah kalau tangan tu boleh di tanggalkan, aku selamba je suruh korang tanggal.nak?..ada bran?..tapi atas dasar radiographer professional depa akan ikut arahan kami dan tanggalkan…

mengapa mesti nak tanggal?

x-ray secara mudahnya cahaya radiasi (radiation) yang akan tembus apa saja termasuk besi , dinding , kertas hatta badan anda sekalipun kecuali kandungan besi tertentu seperti plumbun (lead) yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar.

jadi radiographer akan pastikan hanya x-ray kawasan yang dikehendaki sahaja yang akan terhasil di filem /film x-ray sebab cuba bayangkan anda patah bahagian jari (phalengeal) tapi tak mahu tanggalkan cincin emas yang mahal dan kami terus sahaja x-ray kawasan tersebut , maka hasilnya :

cer tengok..cantik ke?..masalahnya bukan pasal cantik, tapi pasal nak dignose, kalau ada patah/retak disebalik jari tu dan tak dapat nak perasan, haa balik la rumah dengan perasaan kesakitan.

kesudahannya, kami kena repeat prosedur , ulang balik perkara yang sama, haa kan dah kena radiasi lagi sekali..

lagi yang paling ketara kalau nak buat x-ray bahagian dada (chest x-ray), makcik makcik, akak-akak sekalian mesti akan cakap leceh sebab nak kena buka baju dalaman yang dipanggil bra , “ala, buat je la x-ray dek..akkkak tak kisah(style uji rashid)..cepat2″…haa atte  kalau buat jugak , maka hasilnya adalah

cer tengok, kat bawah tu, tak boleh diterima imej macam ni, kami panggil artifact ..hah?..tak tahu ape tu artifact ?.. nanti cheq ajaq nha artifact tu ape..

bagi golongan bros pulak , malas nak buka seluar, sebab perkataan azimat leceh

maka

yang paling best , kat awek awek yang pakai susuk . kompom nampak okay ,jangan nak membongak yang awak tak pakai, yang besi-besi pasang la kat mana kawasan pun, x-ray tetap akan nampak, apatah lagi yang maha kuasa Allah swt.

maka, setiap arahan yang di beri atas dasar sebab posedur x-ray adalah perlu dipatuhi kerana untuk mengelak “wrong diagnose” oleh doktor.

kalau boleh , bile dah dah tahu ae prosedur x-ray nak kena buat hari tu, jangan la pakai over ala lady gaga , nanti nak kena bukak2 dah complain leceh terutama golongan kakak-kakak, simple je la, pujuk hati sekejap, hari tu je

haaa tu dia, untuk pengetahuan kakak-kakak dan adik-adik sekalian, masa sangat penting untuk department x-ray , cuba bayang untuk awak sahaja :

1/2 minit : pengenalan

20 minit : bukak tudung

1 minit : briefing

5 minit : x-ray

35 minit : pakai tudung

lama tu weh..agak-agak la … kami tak pernah halau atas dasar jaga hati perasaan pesakit …sabau je la….

ps* kalau datang nak buat x-ray tangan, tapi jangan ngada-ngada nak bukak baju pulak.tak payah!

 

interview ma

ring ring ring ring ring ring ring.. old skool pulak bunyi henpon

pastu tanpa fikir 40 kali terus angkat dan cakap “anniyong”…

“we are calling from _______ medical centre, could please attend for the interview on 7 March 2013 please”

“ooo, ya ya, ok , cheq p sana jumpa angpa nha”

“boleh angpa hantar detail interview di emel cheq?”

“ouh, can’t because, there are many candidate for this interview”

“angpa biaq btui ?!, cheq busy nih..sepak kang, antaq la sat, payah ka?”

“now you just listen, listen, listen, come for interview on 7th March 2013, 9 am at _______ medical centre”

“************, ok and thank”

(perbualan di atas oleh saya adalah dalam bahasa english, di terjemah untuk kefahaman followers,terima kasih)

pemalas betul…kerek la tuh, mentang-mentang la hospital swasta yang tersohor di persada dunia

lebih kurang macam tu la perbualan rambang pada waktu ramai pesakit-pesakit datang nak buat x-ray keDADAan AKA chest A/P x-ray.

7/3/2013

pagi-pagi after subuh lebih sikit sy dah siap-siap nak p interview, dokumen bagai semua dah siap dan dengan yakin tak photostat pun segala butiran yang dikehendaki (kompom tolak spuloh pratus markah..) tak pelah, kalau ade rezeki , memang akan ada rezeki kan..

On encik GPS yang name dalam surat beranak PAPAGO (bukan nama sebenar) set ke ________ medical centre, dan akhir nya sampai dan parking.

yang paling thrill kena cari HR (human resource) office yang depa expect sy familiar dengan tempat beliau dan memang lahir kat situ dan membesar kat situ!

cari-cari dan tanya sapa-sapa yang lalu lalang, pastu ada seorang indian guy tunjuk tempat dan kami naik lif sama-sama

dia tengok saya pegang fail dengan baju kurung siap macam nak pegi raya , die tanya soalan cepu cemas iaitu kuiz tergempar dalam lif tu,

“interview ke?”

“ko rase?”

“eh ntah , aku tanya ko kan?!”

“yang ko sibuk apsal?!!!”

“eh aku tanye ko baik-baik kan?..ko dah kenape emo pagi-pagi kat tempat aku?!!”

“ye r, mane aku tak emo, HR ko kerek, tak nak langsung hantar detail interview kat mana..kan susah dah!!”

perbualan diatas adalah monolog dalaman saya ja

“interview ke?”

“yes sir ”

“what position?”

“radiographer”

“ooouh, ok I’m radiographer too”

“ouh, so you are interviewing me sir?”

“yup”

pintu lif terbuka, beliau keluar aku ternervous pulak..tak pasal-pasal

dah tahu tempat, dan since awal lagi, ajak angah p sarap dulu, turun balik lif tingkat LG, dan tiba-tiba terserempak satu lembaga yang aku cam muke die

rupenye satu campus dan kalau nak tau, die dah setahun working experience kat pantai hospital melaka sebagai raiographer, mase tuh keyakinan aku turun lagi 40 % macam tahap nak balik ja weh…

tapi-tapi , angah cakap , “tak pe, yang penting try dulu..tinkiu angah” naik la keyakinan 10 % sebab aku kan baru je grad pastu kerja kat klinik  as compared to him (dah kerja OK tak payah la mintak kat situ lagi!)…cewah ko apsal nak halang rezeki die..

kul 8.45 pagi aku naik atas , masuk opis depa an satu kerani HR suruh isi form macam biasa la…pastu tiba-tiba die minta fotokopi yang aku yakin giler tak buat tu, sengal kan?..memang pun sengal.

aku cakap , takdak, die macam pelik la sebab mungkin aku lah spesis pertama yang buat onar sepanjang karier beliau di situ, tapi nasib baik die cool ja dan tolong photostatkan aku punye dokumen bagai…tinkiu miss (^_^) , lain kali ko jangan buat cam ni lagi oiiii…taubat dah..

so , back to our mamat tadi, aku borak-borak, isi form pun aku tiru die sebab pagi-pagi memang otak aku lambat warm-up lagi knape ntah aku pun tak tahu la…padahal malas fikir cakap je la..hehe

lama sikit, ada dua orang lagi lembaga yang aku kenal, arhgggg budak kelas aku!! banyak nye saingan !

aku punye keyakinan turun 4 anak tangga carta nervous …tinggal berapa ntah…malas aku nak kira..korang kire la sendiri..

lama lepak kat situ, tiba nama aku ngan mamat hosp. pantai tadi di panggil interview

………………………………………………………………………………………………………………………………..

interview session (boleh juga untuk rujukan kepada siapa-siapa yang tak pernah attend interview)

barisan pelakon :

interviewer 1(HR) : puan Az (bukan nama sebenar)

interviewr 2 (HOD) : madam Chee (bukan nama sebenar)

aku : Paris Hilton (bukan nama sebenar)

HR : hi, morning , Im HR,this is HOD

aku : hi, i’m paris hilton, nice to meet you both (senyum)

HR : ok , we are going to interview you ,could you please tell us about you

aku : ok , my name paris binti hilton, i am 25 years old , single and my hometown at melaka, my father’s name incik abah , my mother’s name puan emak, i’m forth from eight siblings ,my secondary skool at smksm melaka and pass SPM on 2005 , then I continued my study at JMC then further my study in this medical imaging field start at 2008 and graduated with second class upper on 2012.My hobby is fotography and for the sports I love play bowling and that its about me (senyum)

HR: ok , good then, and how about working experienced?

HOD : ya , could you tell us about your working experienced?

aku : currently i’m working as radiographer at ________ start from 1/12/12 until now, whereby i can handle all the x-ray workload by myself that must do excellent x-ray produce . This make me independent and optimum time use with correctly in order to finish my task.

HOD : so, who teach you to do all the task ?

aku :i learn all theorically during my study then apply on job field

HOD: so, what is your difficulty during your job?

aku : my difficulties that i had face is communication between the foreigners such as nepalis or bangladesh who can’t understand malay / english at all.

HOD : so, how did you facing this matter?

aku : of course  we must put our self into their condition and i’ll act / mimick in order they understand what should they do .

HOD : what , is your strength?

aku : my strength is on CT(computed tomography) ,  even my thesis on CT

HOD : ok great , so what is your weakness ?

aku : my weakness is i’m too detail with my work / task (hantam la labu…)

HR : ok , so we get all information from you, it is nice to meet you paris hilton. it’s there anything you want ask us?

aku : i don’t know whether i can ask this question , actually how many vacancies for this position?

HR: oh, ok currently we only got two vacant. if  you are selected, we will calling you directly before april ok.

aku : !@#$%^%$^&^*&^(*&(*&%@#$!$$#%$^%&^%. ok tq for calling me this interview , and good bye.

sekian …

*ps : sejak grad, ni interview yang ke 3 da..

 

argh!!! tolong !!! die pegang “anu” saya

ye ke?.. sapa?..sapa raba ang ?..kat mana?

ang yang prasan kot..

salam,

kali ni mengenai isu sensitif yang panas , hot dan sensasi sekali yang selalu terjadi semasa x-ray procedure..terutama bahagian kemaluan yang malu

sebenaqnya camni,

kami radiographer  bukan raba atau sengaja nak sentuh-sentuh bahagian kemaluan hak asasi manusia.

bukan raba , bukan sama sekali.. itu adalah sebahagian procedure x-ray

sebagai contoh KUB (kidney,urinary,bladder) x-ray  atau nama lain x-ray bahagian sistem kencing atau bahagian perut :

mari kita ikuti drama lakonan mantap berikut :

radiographer : encik/cik polan , saya radiographer yang bertugas, kita akan menjalankan prosedur x-ray bahagian abdomen atau perut . Sila tukar pakaian hospital yang disediakan di bilik persalinan ya.

pesakit : oo.. ok2

selepas 5 minit kemudian ,

radiographer : sila baring atas sini ( pesakit / patient (pt) kena baring atas meja x ray mcm gambar di bawah :)

pesakit : ok , macam ni ke?

radiographer : ok , gud . minta maaf ya saya “sentuh” encik

sambil tangan sentuh atau nama medical term palpate bahagian pinggang bertujuan untuk sebagai tanda kedudukan bahagian atas (upper part) abdomen atau buah pinggang (kidney) masuk dalam kawasan KUB X-Ray anda

kemudian part paling dangerous kena palpate bahagian groin atau ari-ari supaya kawasan  salur kencing paling hujung (urethra ) termasuk dalam kawasan KUB x-ray

……………………………………………………………………………………………………………………………..

radiographer : ok encik jangan bergerak ya

pesakit : ok bro

radiographer : ok , encik nanti saya beri arahan , tarik nafas , buang nafas (ulang) kemudian tahan nafas ya

pesakit : yup , ok bro set

………………………………………………………………………………………………………………………………

bukan saja-saja radiographer menyentuh bahagian tersebut supaya mengelakkan ulang (repeat) prosedur x-ray terhadap pesakit yang sama

kebiasaannya menggunakan satu , dua atau paling maksimum tiga jari sebagai tanda prosedur palpate

maka keluarlah hasil seperti berikut :

ada faham murid-murid sekalian ?..

ok bagus …sekkian , terjawablah sudah segala persoalan anda

ps* klu dah sampai ramas-ramas penuh nafsu, yang tu bahaya, tendang beliau sekuat hati

 

you stupid!!!

Satu hari yang tidak berapa damai ,

macam biasa klinik penuh dengan pesakit-pesakit ( yang majoritinye datang nak MC , nak dating , nak ponteng , nak yayak dan macam-macam nak nye..)

tengah sibuk-sibuk kat kaunter mase tu, tibe satu mamat ni datang dan lemparkan kat saya envolope (ada 3 envelope x-ray) dengan renungan mata yang sangat dasyat … saya ulang lempar …lempar tu …kuang ajar betui nha..pastu die jerit kat saya

“you stupid !!”

“tak reti buat kerja, eh you are not the expert !!!”

haaaa , gitu die cakap kat saya korang.. tercenggang gak la sebab semua berlaku dalam 0.67 saat waktu bumi. Saya pun ambil la sampul x ray tu, tengok satu persatu , dan tanya kenapa kat mamat tu.

die jawab …

“you tengok lah, clear , I buat kat klinik lain, clear !!! die tak ade penyakit pun!!!”

“klinik lain x ray ok je !! , you stupid !! tak reti buat kerja !! baik duduk rumah ja !!!”

(banyak tanda seruan maksudnya die tengking-tengking k, padahal saya betul-betul kat depan die..apa daaa…)

haa atte teman pun explain dengan cool giler, sebab teman tau, teman tak salah, teman buat ikut procedure.

opkos, satu klinik tengok drama free teman hari tu, watak utama nye , teman le… hebat kan?…

atte, doktor kat dalam bilik pun dengar dan member saya inform kat doc. apa yang terjadi , pastu doc panggil la mamat giler ni masuk mengahadap beliau..

shreeeeekk..(bunyi pintu bilik doc dibuka…)

berlaku la jerit menjerit kat alam tu , bagai nak pecah klinik …

mamat giler : (*%^&^^#$!@#$%$%^%^&*(

doc : !#@#$%$#%^&&*&*(

mamat giler : %^&*(*()()_)_)(__*(&())_)__+)_+$%^&#$%^^&*

doc : )(^&*(_%!#$^&**+*^^

mamat gile : !@@$$%%&*(()*%^%^&**)_+@#$%^^&&^&*()

doc : @#$$%^^&*()_)%$#^^&*()

dan seterusnya..penat la nk taip panjang-panjang…

pastu nak dipendekkan cerita, doc menang debat perdana piala kejohanan peringkat bangladesh…wuhuuuuu… yeay …tepuk la sikit..

mamat giler tu pon blah dengan benggangnye sambil di tonton oleh penonton klinik tadi

klinik pon jadi senyap sunyi, cuma bunyi cengkerik (eh ada pulak cengkerik kat klinik?..)

hah?..best tak cerita saya?..faham kenapa?..tak faham ?..

ok camni, xray pekerja teh tarik die tak pass sebab ada suspect PTB (pulmonary tuberculosis) atau bahasa mudahnye, dalam paru-paru die ada penyakit, so tak boleh nak continue passport permit kerja di malaysia..dalam kata lain,die kena balik bangla , kena kerja ngan shah rukh khan…itupon kalau SRK nak ambil die bekerja

lepas tu, boss AKA mamat giler die salahkan saya tak pandai buat x-ray ibarat die tuduh cheff yang tak pandai memasak..nasib baik saya cool je sambil makan gule-gule cool mint…

mamat tu bengang sebab doc backup saya die keluar sambil jerit

“I want to sue youu!!! saya saman !!!”

saman la…silakan…

*ps : bos AKA mamat giler tuh warganegara pakistan , dan satu lagi dua orang radiologist sahkan dari tempat pakar x ray yang sama sahkan PTB, tiba-tiba mamat giler tu datang bawak x-ray yang ntah sapa-sapa punye ntah ,sahkan lung clear ..hmmm so ?..nampak benor nipunye…nak tipu pun educated la sikit kay..peace !!